суботу, 20 лютого 2016 р.

Веб-огляд «Майдан у книгах»


20 ЛЮТОГО ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

    20 лютого Україна вшановуємо героїв Небесної сотні, які загинули під час подій на Майдані. Минає два роки...... В Заводській сільській бібліотеці проведено веб - огляд  "Майдан у книгах".




Базів В. Армагеддон на Майдані
[Текст] / В. Базів. – К. : Український пріоритет, 2014. – 160 с.
Роман-реквієм “Армагеддон на Майдані”, в основі покладено  реальні події, герої і нелюди, — перше художнє вербальне полотно про галактичні за своїм масштабом події в Україні, що ввійшли у всесвітню історію під священною та магічною смислоформою – МАЙДАН. В апокаліптичному вимірі на авансцені 21 століття, якою став майдан посеред сакрального для усієї планети Києва, орудують у живій людській плоті ангели і демони у транскрипції третього тисячоліття.
Прототипом головного героя став активіст Євромайдану Юрій Вербицький, викрадений 21 січня і вбитий після катувань.
"Юрій Вербицький став першою жертвою режиму Януковича. Він помер мученицькою смертю у мирний час і у мирній країні. Це стало шоком для суспільної свідомості і для мене також. Юрій — мій земляк. А його тіло знайшли у тому місці, де я часто буваю. Його смерть важко переживав. У стані збудження зрозумів, що не можу не написати книгу. Довго обдумував і виношував її, а написав швидко. Думки накривали, навіть записувати не встигав. Вже у березні роман закінчив", - розповідав Василь Базів. 

Рудневич М. Я з небесної сотні
[Текст]:
повість / М. Рудневич.-К.:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014.-182с.
У своїй книжці “Я з Небесної Сотні” Марко Рудневич розповідає про три вирішальні доби на Майдані, про ті тривожні лютневі дні і ще довго пам’ятатимемо простого дев’ятнадцятирічного хлопця зі щирою душею – Макса зі Сміли.
У повісті описуються останні сім днів його життя . Умовно твір можна поділити на дві частини: "до Майдану" та "на Майдані".
У першій частині, коли Макс ще живе вдома, в звичній обстановці, він схожий на середньостатистичного українського студента, який нічим незвичайним не виділяється, таких в Україні тисячі.  Він їздить до інституту, спілкується з ровесниками, стикається з такими ж проблемами й турботами, з якими стикається і більшість з нас кожного дня. Нормальний хлопець, не гірше і не краще.
У другій частині він опиняється на Майдані. Майдан описується зовсім не пафосно, в героїзмі людей немає нічого фальшивого, він і героїзмом-то не здається. Просто ті, хто там опинився, не могли вчинити по-іншому а справи інших – шукати собі виправдання. Саме в цій абсолютній відсутності пафосу, сприйнятті дійсності очима звичайного хлопця (нехай і з живою уявою) і криється головна чарівність повісті.
Цей твір з трагічною розв’язкою на перевірку виявляється справжнім  звеличенням життя.
     
Небесна сотня [Текст] / К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.; упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. — Харків: Фоліо, 2014. — 206 с.: іл. — Укр. та рос. мовами
Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.  
Ці книги варті вашої уваги!         
    
 Інформацію узято зі сайту: http://smbiblio.blogspot.com                    

Немає коментарів:

Дописати коментар