пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

20 квітня - 110 років від дня народження У. Самчука

Інформаційна година
"Духовна гравітація " У. Самчук


     Народився Улас Олексійович Самчук 20 лютого 1905 р. в с. Дермань теперішньої Рівненської області у заможній хліборобській родині. В умовах еміграції, Самчук певний час (1929— 1931) навчається у Бреславському університеті та в Українському вільному університеті у Празі.
     Перші літературні спроби припадають на гімназійні часи, невдовзі після яких у варшавському часописі «Наша бесіда» було опубліковано оповідання «На старих стежках» (1926); з цього часу прізвище письменника доволі часто з'являється на сторінках «Літературно-наукового вісника» (Львів), журналів «Самостійна думка» (Чернівці), «Розбудова нації» (Берлін).
        Повість «Марія» (1933) — страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед гріхів якого був і чи не найбільший — Голодомор. Підпадає під мертвотний його прес на сімдесятому році життя і Марія, що, зрештою, з огляду на чималий її вік, не виглядало б трагедією такого могутнього штибу, якби читач з кожною сторінкою твору усе чіткіш не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена Україна.
       На захист викорінюваного на отчій землі господаря стає Улас Самчук і в повісті «Кулак» (1932), завершення якої збіглося з початком роботи над найвідомішим твором письменника — трилогією «Волинь».




Немає коментарів:

Дописати коментар